Warsztaty kuchnia i wino

W piątkowy wieczór, 18 listopada, w gościnnych progach Aktywnej Kuchni odbyły się warsztaty pn. Kuchnia i wino, czyli sztuka łączenia smaków. Dziękujemy uczestnikom za udział!

Spotkanie poprowadził duet z Małopolskiego Stowarzyszenia Winiarzy:
Anna Nowakowska – wino
Katarzyna Eineberg – kuchnia

Podczas warsztatów szefowa kuchni Katarzyna podzieliła 15 osobową grupę na 2 drużyny i przedstawiła zadania do wykonania wg przygotowanych przepisów. W międzyczasie uczestnicy mogli również degustować wino i sprawdzać, czy wino się dobrze sprawdza w kuchni. O pełne kieliszki dbała Anna. Na końcu spotkania nastąpiła wspólna degustacja przygotowanych przez uczestników potraw. Rozmawialiśmy również o tym co wino lubi, a czego na pewno nie, jak dobrać wino do potrawy i na odwrót. Zgłębialiśmy tajniki degustacji wina i sztuki sommelierskiej oraz czym się kierować przy wyborze wina, aby uniknąć większych rozczarowań, zaoszczędzić czas i nie zrujnować kieszeni zanim odnajdziemy swoje smaki w świecie win.  

Zachęcamy gorąco do eksperymentowania, bawienia się smakami i odkrywania niezwykłych połączeń.

Menu:
Przystawki: 

Deska przystawek bazująca na lokalnych produktach, m.in. pesto z brokuła, pasta z fasoli Jaś, sery z mleka krów rasy Jersey, sery kozie.
Krem z pieczonych buraków na mleku kokosowym podkręcony chili
Kaszotto z dynią

Danie główne: 
Tagine z wołowiną i chlebkiem naan

Deser:
Crumble ze śliwką węgierką

Podczas warsztatów zaprezentowaliśmy wina z 4 winnic:
Winnica Amelie Muscat – wino białe półsłodkie,
Winnica Piwnice Antoniego Bianite – wino białe wytrawne produkowane metodą Sur lie
Winnica Uroczysko Chors – wino białe wytrawne
Winnica Chodorowa Solaris – wino białe wytrawne

Winnica  Uroczysko Perun – wini czerwone wytrawne

Gospodarze Aktywnej Kuchni, Sylwia i Adam, na pożegnanie jeszcze zaserwowali gościom cydr pochodzący z Winnicy Chodorowa. 


Sery pochodziły z:
Katrovia – kozy w sadzie
Marcin Chrabąszcz – Gospodarstwo Granice ze Słupca (sery zagrodowe z mleka krów rasy Jersey)
Piotr Majerczak Oscypki Podhalańskie

Wędliny z kolei od: GAWOR Produkcja Wędlin Jakość i Tradycja

A octy z Octovnia –Żywe octy


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *