Wieczór autorski “Winne smaki Wzgórza Jakubowego”

To była wyjątkowa kolacja w ramach Tarnowskich Dionizji. Doskonałe towarzystwo, fantastyczne wina, smaczne potrawy, winne opowieści o.Marka Grubki – gościa wieczoru oraz Anny Nowakowskiej – prowadzącej rozmowę, a wszystko w klimatycznym miejscu jakim jest Restauracja w Hotelu Krzyskim.

W piątkowy, listopadowy wieczór miłośnicy dobrej kuchni, wina i literatury wzięli udział w wyjątkowym spotkaniu z o. Markiem Grubką, duszpasterzem z Domu św. Jacka na Jamnej, autorem książki „Winne Smaki Wzgórza Jakubowego”. Na początek odbyła się prezentacja książki w sali konferencyjnej przy kieliszku wina musującego z Winnicy Chodorowa, a już w trakcie kolacji rozmowy toczyły się wokół słowa “reaktywacja”. To było słowo-klucz tego wieczoru. Mówiliśmy o reaktywacji polskiego winiarstwa, jego wzlotach i upadkach, o kierunkach jego rozwoju, możliwościach winnic i winiarzy, o reaktywacji Winnicy na Wzgórzu Jakubowym, a przy okazji o wzroście popularności Sandomierza i turystyce kulturowej, o ponownym nasadzeniu winorośli na wzgórzu na Jamnej, co było marzeniem o. Jana Góry, a finalnie o reaktywacji winnicy na wzgórzu przy Pałacu Sanguszków w Tarnowie.

Pod koniec wieczoru goście chętnie zaopatrzyli się w książkę opatrzoną autografem.

Menu podczas wieczoru autorskiego było również wyjątkowe! I nasze lokalne wina!

Aperitif:

Wino musujące białe wytrawne 2021 – Winnica Chodorowa

Przystawka:

Pierożki nadziewane gęsiną z lekką nutą grzybową

Wino białe wytrawne Sauvignon gris 2021 – Winnica Amelie

Danie główne:

Wołowina po burgundzku z blinami ziemniaczanymi i marynowaną dynią

Wino czerwone wytrawne Nestor 2020 – Piwnice Antoniego – Małopolska Winnica

Deser:

Torcik na kruchym czekoladowym spodzie z musem śliwkowym

Wino białe półsłodkie Muscat 2021 – Winnica Amelie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *