Wieczór autorski “Winne smaki Wzgórza Jakubowego”
To była wyjątkowa kolacja w ramach Tarnowskich Dionizji. Doskonałe towarzystwo, fantastyczne wina, smaczne potrawy, winne opowieści o.Marka Grubki – gościa wieczoru oraz Anny Nowakowskiej – prowadzącej rozmowę, a wszystko w klimatycznym miejscu jakim jest Restauracja w Hotelu Krzyskim.
W piątkowy, listopadowy wieczór miłośnicy dobrej kuchni, wina i literatury wzięli udział w wyjątkowym spotkaniu z o. Markiem Grubką, duszpasterzem z Domu św. Jacka na Jamnej, autorem książki „Winne Smaki Wzgórza Jakubowego”. Na początek odbyła się prezentacja książki w sali konferencyjnej przy kieliszku wina musującego z Winnicy Chodorowa, a już w trakcie kolacji rozmowy toczyły się wokół słowa “reaktywacja”. To było słowo-klucz tego wieczoru. Mówiliśmy o reaktywacji polskiego winiarstwa, jego wzlotach i upadkach, o kierunkach jego rozwoju, możliwościach winnic i winiarzy, o reaktywacji Winnicy na Wzgórzu Jakubowym, a przy okazji o wzroście popularności Sandomierza i turystyce kulturowej, o ponownym nasadzeniu winorośli na wzgórzu na Jamnej, co było marzeniem o. Jana Góry, a finalnie o reaktywacji winnicy na wzgórzu przy Pałacu Sanguszków w Tarnowie.
Pod koniec wieczoru goście chętnie zaopatrzyli się w książkę opatrzoną autografem.
Menu podczas wieczoru autorskiego było również wyjątkowe! I nasze lokalne wina!
Aperitif:
Wino musujące białe wytrawne 2021 – Winnica Chodorowa
Przystawka:
Pierożki nadziewane gęsiną z lekką nutą grzybową
Wino białe wytrawne Sauvignon gris 2021 – Winnica Amelie
Danie główne:
Wołowina po burgundzku z blinami ziemniaczanymi i marynowaną dynią
Wino czerwone wytrawne Nestor 2020 – Piwnice Antoniego – Małopolska Winnica
Deser:
Torcik na kruchym czekoladowym spodzie z musem śliwkowym
Wino białe półsłodkie Muscat 2021 – Winnica Amelie